Szarlotka zrobiona w okamgnieniu

Rozwój gastronomii doprowadził do tego, że znużeni standardowymi metodami przyrządzania potraw, decydujemy się na większe bądź mniejsze od nich odstępstwa i wariacje. Kto powiedział, że nie można tak postąpić również z szarlotką?

Przygotowanie szarlotki
Okazuje się, że przygotowanie szarlotki wcale nie musi być bardzo skomplikowanym procesem. Istnieje przepis, który zapewni nam bardzo dobry smak potrawy oraz łatwość w jej przyrządzeniu. To przepis, którego owocem będzie błyskawiczna szarlotka. Trudno o szybszą metodę sporządzenia szarlotki, przy zachowaniu pełni jej smaku.
Aby przygotować ciasto potrzebne będą nam następujące składniki:
na sporządzenie ciasta potrzebujemy:

  • trzy szklanki mąki
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g cukru do ciasta oraz 40 g cukru do białek
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka

składniki potrzebne na zrobienie nadzienia:

  • 2 kg jabłek
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • jedna łyżeczka cynamonu

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i masło wsypujemy do miski. Całość wyrabiamy, po czym dodajemy jedno jajko i trzy żółtka. Białka natomiast odkładamy. Ponownie wyrabiamy całość, dzielimy ją na dwie części i zawijamy w folię- tak wstępnie przygotowaną szarlotkę zostawiamy w lodówce na trzydzieści minut. Jeśli zaś chodzi o jabłka- obieramy je i kroimy w kostkę, po czym wysypujemy je na patelnię z dodatkiem cynamonu, cukru oraz cukru waniliowego. Smażymy przez 15 minut do momentu zmięknięcia. Białka, które uprzednio odłożyliśmy ubijamy z 40 g cukru przez 7 minut. Po wszystkim możemy zabrać się za nasze ciasto. Połowę rozwałkowujemy do postaci cienkiego placka. Następnie układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i kładziemy na nie jabłka oraz pianę z białek. Końcowy etap polega na starciu- najlepiej na grubych oczkach tarki- drugą połowę ciasta. Etap pieczenia powinien trwać nie krócej niż 50 minut przy ustawieniu temperatury na 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy naszą szarlotkę do wystygnięcia i po chwili jest gotowa do spożycia. Smacznego.

 

Kategoria: dieta